כואב לכם הגב ויש לכם חורים בשיניים? תבדקו איפה נרדמתם בלילה.

לפני שאתם נרדמים בלילה על הספה, כדאי שתדעו שיכולות להיות לכך כמה תוצאות לא נעימות. אז מה עושים?

פורסם בתאריך 31/10/2019

שעת ערב מאוחרת. אתם משתרעים על הספה, מכורבלים בשמיכה וצופים בפרק בסדרה שחיכיתם לו כל היום. אחרי פרק אחד העיניים מתחילות להיעצם. למרות שאתם יודעים שהגיע הזמן לעבור למיטה, אתם לא מצליחים לקום ונשארים לישון על הספה. יש משהו נחמד בהירדמות הלא מכוונת מול מסך הטלוויזיה, אבל לבריאות שלכם זה לא מועיל. אורתופדים, כירופרקטים, מומחים לשינה, כולם מסכימים – שינה על הספה פוגעת בכם. הנה כמה סיבות למה לא כדאי לבלות את לילה על הספה:

התמיכה לגב לא טובה

כדי לישון שינה איכותית צריך מזרון עם תמיכה טובה לגב. אמנם על הספה נרדמים בקלות, אבל השינה לא תהיה איכותית. הספה לרוב קטנה, קצרה וצרה יותר מהמזרון. זה מכריח אתכם לישון בתנוחה מכווצת, בלי אפשרות להתמתח. התנוחה הזאת יוצרת עומס על עמוד השדרה ועל המפרקים. ככל הנראה תמצאו את עצמכם מתעוררים שוב ושוב כדי לשנות תנוחה, ולשחרר את שרירי הגב והצוואר התפוסים.

הכרית לא מתאימה

הכרית במיטה (עדיף שתהיה אורתופדית), נועדה לתמוך בראש ובצוואר בזמן שכיבה. הכריות שעל הספה הן לרוב קשות יותר וגורמות לזווית לא טבעית בין הראש והגוף. גם הכיסוי שעל כריות הספה הוא לרוב מבד שאמנם עמיד, אבל גס ומחוספס. זה יכול לשרוט את עור הפנים ולשפשף אותם.

הספה לא נקייה

תחשבו מה עבר עליה במהלך היום. הילדים חזרו מהגינה והתיישבו על הספה, הכלב והחתול רבצו עליה (בעיקר כשאתם לא בבית), רגליים מאובקות נחו עליה ושאריות אוכל נפלו עליה. הספה לא נקייה בלשון המעטה, או לכל הפחות – הרבה פחות נקייה מהמצעים שלכם.

אין מספיק חושך ושקט

הטלוויזיה, המחשב, הטאבלט והטלפון – כל אלה מקרינים אור. מחקרים מהשנים האחרונות מראים שהאורות האלה פוגעים באיכות השינה. הסלון גם לרוב חשוף ליותר רעשים, כמו למשל מדלת הכניסה של הבית, שדרכה אפשר לשמוע כל מה שקורה בחדר המדרגות. שינה בסלון תהיה לרוב קצרה משמעותית, עם השכמה מלאכותית רועשת וסואנת.

אתם לא מוכנים לשינה

אם נרדמתם על הספה, יתכן שלא צחצחתם שיניים, אתם עדיין לבושים בבגדים פחות נוחים, ויש סיכוי סביר שעוד לא התקלחתם. באופן חד פעמי, זה בסדר. אבל אם זה הופך להרגל תיאלצו, בין השאר, לבקר יותר אצל רופא השיניים שלכם.

אין ספק כי השילוב בין כל הסיבות האלה משפיע על איכות השינה. לרוב לא תצליחו להיכנס לשלבי השינה המתקדמים – שינה עמוקה, שחיונית לתהליכי שיקום הגוף.

מה הפתרון?

אם אתם עייפים, אל תבחרו לראות טלוויזיה בתנוחת שכיבה על הספה. העדיפו תנוחה של ישיבה או שתשבו בכורסה נוחה, עם תמיכה טובה לגב ולצוואר. בכורסת טלוויזיה ייעודית , אתם באופן אוטומטי יושבים עם הגב והצוואר צמודים למשענת. זה ימנע מכם לשקוע ולעבור למצב של שכיבה. את גובה הכורסה צריך להתאים לגובה המסך, כדי שתיווצר זווית של 30 מעלות בין העיניים למרכז המסך. שימו לב גם למרחק של הכורסה מהטלוויזיה. המרחק המומלץ הוא 1.6 כפול גודל המסך. כך למשל, עבור מסך 44 אינץ’, המרחק המומלץ הוא כ-70 אינץ’, שהם כ-1.80 מטרים.

אחרי שהכל מאורגן, תוכלו להתיישב ולצפות בסדרה שאתם אוהבים בנוחות, בלי לשקוע לתנוחת שכיבה ולהירדם. מקסימום תעצמו את העיניים לכמה דקות, וכשתתעוררו תוכלו לקום ולעבור לישון במיטה.


אולי יעניין אתכם גם: